Lisztérzékenység

A lisztérzékenység egy nem gyógyítható, de megfelelő, gluténmentes diétával kezelhető, feltehetően genetikailag öröklődő autoimmun betegség, ami a magyar lakosság több mint 1%-át sújtja. Az érzékenységet a glutén nevű anyag okozza, ami a legtöbb gabonafélében jelen van.

A lisztérzékenység nem allergia, de az említett diéta révén tünetmenttessé tehető a lisztérzékeny beteg, és a betegségből származó szövődmények is csökkenthetők. A lisztérzékenység tünetei általában emésztőszervrendszeri problémák (így pl. hasmenés, puffadás stb.) és felszívódási zavarok, de előfordul, hogy a beteg tünetmentes, ezért a szűrővizsgálatok jelentősége felértékelődik.

A lisztérzékenység kapcsolatot mutat az 1-es típusú cukorbetegséggel.

Pizzéria magazin

1 Pizzéria magazin cikk

Útmutató otthoni pizzához

Bárhová utazunk a világban, a hello mellett a legismertebb, legtöbb nyelven érthető szó a pizza. A pizza a világ legszélesebb körben ismert fogása. De hogyan készítsük el mi magunk, otthon, ezt a népszerű ételt?

pizza alap, 2024.01.22.

Gear.svg